Snimanje dronom

Snimanje dronom

Aerofotogrametrijske snimke nastaju kao rezultat snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom – dronom, kamerama posebno konstruiranim za tu namjenu. Kamere se pričvršćuju na posebna žiroskopski stabilizirana postolja drona, a upravljanje njihovim radom pod kontrolom je navigacijskih GNSS i inercijalnih sustava.


Snimanje se sastoji od četiri faze:

  • planiranje letačke misije,
  • pripremni terenski radovi,
  • snimanje iz zraka i
  • obrada podataka.

Naši su dronovi opremljeni kamerama visoke razlučivosti, dok su mogućnosti uporabe aerofotogrametrijskih snimaka – velike

Korištenje bespilotne letjelice u aerofotogrametrijske svrhe je regulirano Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova, Zakonom o zračnom prometu, Pravilnikom o letenju zrakoplova i Uredbom za snimanje iz zraka. Tek nakon dobivanja odobrenja, pravna ili fizička osoba može pristupiti snimanju te kasnije i obradi zračnih snimaka.

Naš kvalitetan tim stručnjaka čine i rukovoditelji bespilotnih letjetica D kategorije, najzahtjevnije kategorije letačkih operacija koja regulira korištenje dronova u gusto naseljenim urbanim zonama, poput središta gradova, naselja i mjesta te let iznad skupina ljudi.

Nakon snimanja, snimke se obrađuju specijaliziranim softverima, a sve kako bi se dobili rasterski i vektorski podaci. Krajnji rezultat predstavlja digitalni ortofoto, oblak točaka, digitalni model terena i izvješće o projektu (prikaz kvalitete i ocjena točnosti).

Usporedbu kvalitete “službenog” digitalnog ortofota RH (Državne geodetske uprave) i onog snimljenog dronom Geodetskog zavoda Rijeka d.o.o., zorno prikazuju sljedeće fotografije u istom mjerilu (1:200).

DOF snimka 50cm/pix ,mjerilo 1:200, godina snimanja 2011. (Državna geodetska uprava)
DOF snimka 50cm/pix ,mjerilo 1:200, godina
snimanja 2011. (Državna geodetska uprava)
Dron snimka 5cm/pix, mjerilo 1:200, godina snimanja 2017. (Geodetski zavod Rijeka d.o.o.)
Dron snimka 5cm/pix, mjerilo 1:200, godina
snimanja 2017. (Geodetski zavod Rijeka d.o.o.)

Ostali proizvodi i usluge