360° view

360° view

Pored 3D prikaza objekata u njihovoj stvarnoj veličini i smještaju u prostoru, doživljaj stvarnosti može se prikazati i s prikazom od 360 stupnjeva. Fotografija danas više nije statična u smislu da je područje fotografiranja definirano isključivo onime što je u datom trenutku fotograf odabirao i snimio. Danas je to fotografija u 360 stupnjeva gdje se sa stajališta promatrača jednim snimkom obuhvaća čitav okoliš od 360 stupnjeva. Za snimanje i prikaz takvih interaktivnih fotografija potrebni su posebni alati i servisi.

Fotografija od 360° je kontrolirana panoramska slika koja okružuje izvornu točku iz koje je snimljena snimka. Sposobnost okretanja i gledanja okoline postiže se kombinacijom softvera i većeg broja panoramskih fotografija. Fotografije su poredane kako bi se stvorio neprekinuti krug oko točke snimanja. Takve interaktivne sferne fotografije omogućavaju gledatelju da se „stavi u poziciju“ fotografa u trenutku snimanja te navigiranjem po fotografiji dobije pregled cjelokupne okoline.

Osim fotografija moguća je izrada i interaktivnog 360° videa. To je video zapis napravljen koristeći posebnu vrstu kamere koja istodobno snima okolinu snimatelja u svim smjerovima. Takva namjenska kamera sadrži više leća fotoaparata ugrađenih u uređaj i istodobno snima preklapajuće kutove, kreirajući pritom snimku spojenu u jedan sferni video zapis. Videozapisi od 360° obično se pregledavaju putem osobnih računala, pametnih telefona ili specijaliziranih uređaja za gledanje sadržaja u obliku virtualne stvarnosti. Tijekom reprodukcije takvog video zapisa, gledatelj ima kontrolu nad smjerom gledanja videa putem senzora pokreta u mobilnim uređajima i VR naočalama ili pomicanjem miša.

Primjena takvih tehnologija danas je ogromna i ograničena samo dosjetljivošću i maštom snimatelja. Tehnologija prikaza od 360° je vrlo prihvaćena i primjenjiva u inženjerstvu, korisna za prikazivanje vizure, unutarnje arhitekture i sl. na način koji replicira doživljaj boravljenja u prostoru. U terenskom prikupljanju podataka, ova tehnologija uvelike skraćuje vrijeme provedeno na terenu, kao i kasniju uredsku obradu podataka. Profesionalna primjena ove tehnologije je velika, od industrijske do komercijalne. Omogućava nam snimanje u bilo kojem okruženju, a gledatelju omogućava virtualnu šetnju kroz objekte i okolinu koja je predmet njihovog interesa.


Ostali proizvodi i usluge